26 Nisan 2008 Cumartesi

Konusuyorum o halde varım :)

Ahmet Selimin her gecen gun dil gelisimini izlemek cok ama cok guzel. Her anne gibi ben de bu sureci hem keyifle hem de sükürle geciriyorum, daha dun elini kolunu hareket ettirmekten aciz olan bu minik insan bugun kendisine soylenenleri anlıyor dahası biz anlasak da anlamasak da konusuyor derdini anlatıyor, mucize gibi bir sey gercekten..

Acıktınkı oglum diye sordugumda hemen mutfaga kosuyor mama sandalyesinin etrafında "mamma" diyerek dolanıyor. uykun geldi mi annecim dedigimde ise düse kalka yastık ve battaniyesini getiriyor elime veriyor. Artık kulagımız agzımız nerede biliyoruz, arada bir sac ve agız hattında kısa devre oluyor ama olur o kadarcık :) bir de sakacıktan "hımm" dedıgımde bana isaret parmagını sallıyor kucuk dana :) bazen kızıyor ,ellerını sallaya sallaya korıdoru adımlıyor sonra gelıp vılı vılı konusuyor. Kitap okuması da ayrı bir alem, eline aldıgı kitabı okur gibi tutuyor ve ses tonunu hic degistirmeden "gılı gılı vılı vılı" bir seyler diyor yani okuyor ablaları :)

Bu donemde bizlere yardımcı olacak birkac ipucu :
12 - 24 ay cocugun dıl gelısımıne katkı ıcın anne babanın yapabıleceklerı :

cocugunuzun elıne degısık esyalar vererek onları tanımasını saglayın ve ısımlerını bıkmadan tekrarlayın

onun evde yaptıgınızı ıslere katılmasına musaade edın ve yaptıklarınızı seslı bıcımde anlatın

cocugunuzla konusmalarınızda kuralına uygun kısa cumleler kurun.

aıle fertlerı dısındakı kısılerle konusması ıcın tesvık edın cumlelerı talım ettırın.

cocugunuzun sozcuklerıne yenılerını ekleyerek cevap verın. "bu mama" dedıgınde "evet bu senın maman" veya "abla gıttı" dedıgınde "evet abla okula gıtt" deyın.

evde yaptıgınız ıslerı onun duyabılecegı sekılde sozel olartak ıfade edın. "sımdı bulasıgı yıkayalım" gıbı..


Kaynak : Cocugumu Ben Yetistiriyorum Serisi - Ben Bana Verilenim

Modemime ne oldu?

Yaklaşık iki haftadır bozuk olan modemimiz iki kere merkeze gidip geldikten sonra düzeldi ,kendine geldi ,su an vazifesini kaldıgı yerden devam edıyor :)
Bu sürecte bize yorum yazan arkadaslara ayrıca tesekkur ediyorum.

Bu iki haftada neler mi yaptık? Yaklasık on gun sonra tasınacagımız icin gunlerimiz yeni evin eksiklerini gidermek ve oturdugumuz evi toparlamakla gecti. Ahmet Selim pasa müsaade ettigi muddetce annesi koli yaptı ,valiz hazırladı evin bir odasına yıgdı. Oglus da bu ara inanılmaz arastırmacı karıstırmacı bir halde oldugu icin bunlar pek kolay olmadı tabi :)

Bu ara gercekten ciddi bir merak donemındeyiz, herseye el atmak istiyor. Kapılara boyu yetisip acabılıyor, bir seferinde evin kapısını acmıs bir halde yakaladım. Evin icindeki banyo - wc kısımlarının kapılarını kapatmak yetmiyor artık. Sessiz bir anında bilin ki banyoda kesfe cıkmıs olabılır. Aygazı cevırmeyı de ogrendık, dolayısıyla tum dugmeler yerlerınden sokuldu, o minik demir kısmı cevirip ocagı yakabiliyoruz :) Ne yaparsam yapayım bir gozum daima uzerinde minik kusun :)

8 Nisan 2008 Salı

Cumalıkızık & Oylat Kaplıcaları

Haftasonu Bursa daydık. Feribotla Yenikapıdan Güzelyalıya ordan da karayoluyla oncelikle Cumalıkızık koyune sonra da Oylat kaplıcalarına gittik. Her iki yer de hem İstanbula yakın hem de cok guzel yerler.

Ozellıkle Cumalıkızık köyu 600 yıllık evleri, daracık taslı sokakları ,koy halkının hibeleriyle olusturulmus olan mutevazi muzesi ,kahvaltısı ve yemekleriyle gidilip gorulesi hatta kucuk pansiyonlarında kalınıp birkac gun gecirilesi bir yer. Simdilerde dizi cekimleriyle adını duyuran koy meydanında kucuk bir pazar var. Ev yapımı un tarhanası, mantı ,erıste ve receller satılıyor. El urunu ahsap sus esyalarından Ahmet Selim pasaya kucuk bir araba ve ufak bir pecetelik aldık.

Koy pazarında satılan ev yapımı urunler. Isırgan otlu un tarhanası ve eristeden bir paket aldım ,test ettim her ikisi de gayet güzel. Maviboncuk isimli kucuk pansiyonda ahududu suyu ictikten sonra ahududu recelinden almadıgıma hayıflandım. Bu pansiyonda hem kalınabilecek eski tarzda dosenmıs odalar var hem de kahvaltı yapabılecegınız, mantı vs.. yenebılecek otantık bir restoran kısmı var. Sobayla ısıtılan restoran kısmındaki mobilyalar aileye dedelerinden kalmıs gercek antikalar.

Taslı yolda ana ogul bir fotograf cekinelim dedik. Ahmet Selim yavrucuk koyu gorunce costu, duz yolda daha yenı yenı yuruyen mınık kus taslı yollarda kendı yurumek ıstedı. Gozlerı mınıcık kalıncaya kadar kostu oynadı ,uykusuzluk rekoru kırdı.

Mavıboncuk pansiyon kısmından bir goruntu. Kalınan odalardan bu araya cıkılıyor bır nevı lobi mi diyelim :)

Odalarda hersey dusunulmus. Ufak bır banyo kısmı eklenmıs. Bebekli aileler ıcın bu da besikli oda. Etek suslerine dikkat :)

PAnsiyonun penceresinden iceri yansıyan gunes.

Koy meydanındakı evler.

MAvıbocuk tan.



Burası da Oylat Kaplıcalarından bir goruntu. Burası da cok guzel bır yer. Ilkbaharla bırlıkte yesılın sarıdan kırmızıya kadar her tonunu odanızdan gormek mumkun. Rakımı yuksek oldugu ıcın havası da cok guzel.
Ahmet Selim pasa kaldıgımız yerde bayagı oynadı, yemekte diger cocukların pesınden kosturdu.
BAba ogul yolda yuruken.